Białko, tłuszcze, węglowodany

0
1552

Żeby organizm człowieka poprawnie funkcjonował należy dostarczać mu odpowiednią ilość substancji odżywczych. Podstawowymi są białka, tłuszcze oraz węglowodany.
Białko stanowi podstawowy element do budowy organizmu. Jest swoistą ‘cegiełka’ każdego ciała ludzkiego. Zatem przyjmowanie odpowiedniej ilości białka w ciągu dnia jest kluczowym elementem, jeśli chodzi o zdrowie. Produkty bogate w białko, to przede wszystkim produkty odzwierzęce- jajka, mięso, podroby, sery wszelkiego rodzaju, ale też niektóre zboża, na przykład ryż. Wysokie spożycie białek niezbędne jest szczególnie w momencie wzrostu organizmu, a więc u dzieci, jak i przy zwiększaniu masy ciała- na przykład u sportowców. Zbyt duże jego spożycie może jednak powodować efekty uboczne w postaci szybszego starzenia się skóry.
Tłuszcze wbrew powszechnej opinii to nie jest ‘zło konieczne’, a bardzo ważny element dla utrzymania zdrowia. Tłuszcze nie tylko dostarczają nam potrzebnej energii, ale też stanowią niezbędny budulec dla komórek ciała. Łatwiej przyswajalne i korzystniejsze dla naszego organizmu są tłuszcze zwierzęce, niż roślinne. Warto wspomnieć, że tłuszcze dostarczają znacznie więcej energii na gram, niż cukry- stanowią więc lepsze ‘paliwo’ dla naszego ciała. Produkty wysokotłuszczowe to masła, sery, tłuste śmietany, a z produktów roślinnych- tłoczone oleje i nasiona, szczególnie lnu, rzepaku, słonecznika.
Węglowodany z kolei dostarczają organizmowi energii. Okazuje się jednak, że właściwie do tego tylko ogranicza się ich rola, można zatem uznać, że ich udział w diecie może być znikomy i nie wpłynie to negatywnie na zdrowie. Produkty bogate w węglowodany to zboża- a zatem również mąka, kasza, a także owoce i niektóre warzywa, jak na przykład buraki.

http://www.rehaform.pl/