Kuchnia orientalna

0
81
Kuchnia orientalna

Kuchnia orientalna to nie tylko ryby i ryż. Jest to specyficzna kuchnia, która w swoich potrawach wykorzystuje ryby, owoce morza, a także wspomniany ryż i różne warzywa.Ważnymi składnikami każdego orientalnego przepisu są ryż i warzywa. Składniki te można znaleźć niemalże w każdym przepisie kuchni azjatyckiej. W Chinach i Japonii bardzo często jest stosowana biała kapusta. W kuchni używa się wielu jej odmian i podawana jest na różne sposoby. Równie często używane są por i seler naciowy. Bardzo często te warzywa występują w przeróżnych zupach i potrawach łącznie z ryżem. Niektóre warzywa występują w postaci mocno przetworzonej, jak np. przyprawy. Kuchnia orientalna jest bardzo zróżnicowana. Dania, jakie możemy spotkać są bardzo różnorodne. Podstawą często bywa ryż, a dodatkiem są owoce morza i warzywa. Jest to kuchnia prosta, i często do przyrządzenia orientalnej potrawy wystarczy kilkanaście minut. W krajach azjatyckich, aby ułatwić przygotowanie potraw, używa się specjalnych urządzeń, np. do gotowania ryżu. Dzięki takiemu urządzeniu ryż można przyrządzić w kilka minut, a dodatkowo taka maszyna nie wymaga uwagi i jest łatwa w obsłudze. Najprostszymi potrawami, jakie serwuje kuchnia orientalna są zupy. Menu uzupełniają sałatki, które z reguły składają się z warzyw i specjalnych sosów, które często są używane zamiast soli i przypraw. Dania, jakie możemy spotkać w karcie dań kuchni azjatyckiej to np. miso, naleśniki ryżowe czy ryba gotowana w trawie cytrynowej. Warto dodać, że kuchnia orientalna jest bardzo zdrowa dla organizmu człowieka.

http://www.twojafanaberia.pl/