Masło, margaryna, czym się różnią i jakie mogą być ich zastosowania?.

0
954

Często jest tak, że wybierając masło, lub margarynę, nie patrzymy, w ogóle na ich skład. Bierzemy pierwszą lepszą z brzegu, albo sprawdzoną, którą już mamy sprawdzoną od lat. Ale, czy masło, lub margaryna się czymś różnią?. Przecież w wyglądzie są praktycznie identyczne. Podstawową różnicą między masłem, a margaryną, jest to, że margaryna rozsmarowuje się lepiej na kanapkach niż masło, gdyż masło, przed posmarowaniem trzeba wyjąć tak, z pół godziny z lodówki, żeby odtajało, bo inaczej będziemy kroić je w plasterki, a z masłem nie ma tego problemu. Również masło i margaryna dobrze smakują i mają nawet długi termin ważności. Masło zawiera witaminy A, D i E, a margaryna tylko A i D. Jednak zarówno masło jak i margaryna, oprócz zalet, mają też wady. Wadami masła są między innymi :jest źródłem cholesterolu, jest kaloryczne, zawiera w sobie duże ilości tłuszczu i tak już zostało wspomniane trudno się rozsmarowuje. Natomiast margaryny wadami są: witaminy, które zawiera, nie są pochodzenia naturalnego, oraz podsmażanie jej nie jest dla nas do końca zdrowe. Także jeden i drugi produkt, ma zarówno swoje wady jak i zalety. I to od nas zależy, co wybierzemy. Ale jednak i masło i margaryna przydadzą się w kuchni, gdyż np. margaryną możemy smarować blachy, przed włożeniem tam ciasta. Możemy również margarynę włożyć do garnczka i gotować na polewę do ciasta. Także dobrze jest mieć oba ta produkty pod ręką, bo zawsze do czegoś się przydadzą.

http://www.mooseart.pl/