Pieprz

0
25

Pieprz to wieloletnie pnącze dorastające do 15m długości. Owoce są początkowo zielone, potem czerwienieją a w końcu stają się czarne. Rodzaje pieprzu: czarny, czerwony, biały czy zielony są spowodowane zbieraniem owoców w różnej fazie dojrzałości oraz różnej obróbce. Za dojrzała roślinę możemy uznać dopiero po 7-8 latach. Owocuje przez kolejne 15 – 20 lat. Rośnie na terenach Indii, Malezji, Indonezji i Brazylii. Pieprz czarny ma palący smak, pieprz biały jest łagodniejszy smakowo. Zawiera białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo i magnez. Wykorzystujemy go w przyprawianiu takich potraw jak: pieczenie, marynaty, sosy, sałatki, zupy, galarety rybne, potraw z jaj i z żółtego i białego sera. Pieprz pomaga w trawieniu, działa też moczopędnie. Niewskazany dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Pomaga także w walce z artretyzmem i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. Może być używany w dwóch formach: mielony (stosowany pod koniec gotowania potraw) i ziarnisty (stosowany na początku gotowania potraw). Jest również składnikiem przyprawy curry.

http://www.lifebox.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGrecka sałatka