Potrawy tureckie

0
101

Kuchnia turecka to interesujące i dla nas zupełnie oryginalne smaki. Jest to sztuka kulinarna charakteryzująca się ogromna różnorodnością oraz bogactwem – pamiętać bowiem trzeba, jaki zasięg miało kiedyś imperium osmańskie, stąd też obecnie tureckie kulinaria są pełne wpływów wywodzących się z rozmaitych stron świata. Zupełnie inaczej aniżeli u nas są tutaj traktowane chociażby warzywa – serwowane są zawsze na zimo, po uprzednim ich usmażeniu z cebulą, pomidorami, czosnkiem, koniecznie na oliwie oliwek (spore ilości), a także doprawieniu solą oraz cukrem. Warzywne specyfiki traktuje się jako osobne dania, a nie dodatek do innych potraw. Jednym z bardziej popularnych w Turcji warzyw jest bakłażan. Ponadto turecka kuchnia słynie oczywiście z kawy, a parzy się ją tu paroma metodami. Generalnie jednak jest ona bardzo mocna. Herbatę natomiast spożywa się w Turcji bardzo gorącą, z pokaźną ilością cukru. Z napojów alkoholowych natomiast trzeba w tym miejscu wymienić oczywiście raki – czyli wódkę na anyżu.

http://www.miasto-dialogu.pl/