Systemy załadunkowe do pieców – co powinieneś wiedzieć na ten temat?

0
653
Systemy załadunkowe do pieców

Systemy załadunkowe w piecach piekarniczych są bardzo ważnym elementem linii produkcyjnej. To dzięki nim możliwa jest wydajna i ekonomiczna produkcja. Na jakie rozwiązania powinni więc zdecydować się właściciele piekarni? Co proponują współcześni producenci takich systemów?

Systemy załadunkowe do pieców jednopoziomowe – jak działa?

Małe piekarnie potrzebują rozwiązań, które będą adekwatne do ich potrzeb. Dlatego właśnie powstały jednopoziomowe systemu załadunku. Mogą one być obsługiwane przez jedną osobę, co znacznie ułatwia pracę oraz przyspiesza całą produkcję. Możliwa jest także pełna automatyzacja procesu. Wówczas pracownik musi wcisnąć tylko przycisk „start”. W takich rozwiązaniach system pobiera ciasto z wózka garowniczego, przenosi je i rozładowuje w piecu. Po wypieczeniu natomiast wyciąga je z pieca i odkłada na wózku do studzenia. Wszystko to trwa raptem kilka minut. Jednopoziomowy system załadunkowy sprawdzi się do pieczenia bułek, rogali, bagietek i chlebów o gramaturze nie przekraczającej dwóch kilogramów. Zastosowanie takiego mechanizmu pozwoli skrócić czas produkcji i zwiększyć wydajność linii nawet o 20%.

Systemy załadunkowe do pieców – modele wielopoziomowe

Dla większych piekarni lub tych oferujących bardziej zróżnicowane wypieki, producenci przygotowali wielopoziomowe systemy załadunkowe do pieców. Zasada ich działania jest analogiczna do modeli jednopoziomowych. Te systemy jednak są w stanie obsługiwać różne piece, np. cztero- i pięciopółkowe. Niektóre z nich mogą współpracować z wieloma piecami, które są ustawione obok siebie. W ten sposób w ciągu 6 minut można załadować i rozładować około 280 sztuk chleba. Takie rozwiązania oferuje wielu dostawców, w tym także polskie firmy. Jedna z nich jest dostępna na tej stronie https://bakeres.pl/oferta/systemy-zaladunkowo-rozladunkowe/. Korzystając z takich rozwiązań jesteśmy w stanie oszczędzić energię oraz zwiększyć wykorzystanie powierzchni wypiekowej nawet o 15%. Jest to możliwe dzięki wyeliminowaniu długiego postoju pieca bez chleba. Warto więc sprawdzić, co oferują producenci i dostosować wybór do swoich potrzeb. Poprawa działalności linii produkcyjnej będzie niemal natychmiastowo odczuwalna.