Żurek

0
1841

Żurek to wspaniała potrawa nie tylko stosowana podczas świąt wielkanocnych, na śniadanie. Żur doskonale smakuje także w formie obiadu stosując go od czasu do czasu. Jest to zupa na zakwasie i przyprawiana mąką. Ma ona charakterystyczny kwaśny smak. Podaje się go najczęściej z jajkiem na twardo i kiełbasą np. białą. W niektórych domach żur przygotowuje się na bazie wywaru z białej kiełbasy. Najlepszy żurek podaje się z kiełbaską, wędzonym boczkiem, żeberkami. Można także przygotować go z suszonymi grzybami, a także warzywami na wywarze warzywnym. Często stosuje się wymiennie nazwę żur z barszczem białym. Istnieją spekulacje na temat składu tych dwóch zup, jedna jest na bazie maki pszennej druga zaś na mące żytniej. Oczywiście nie robi to zbyt wielkiej różnicy, oby dwie zupy są zakwaszane. Żur jako kwaśna zupa zyskuje wielka popularność nie tylko w Polsce, ale także za granicą. Żurek musi być oczywiście doskonale przyprawiony najlepiej jego smak oddaje majeranek, który dodaje się pod koniec gotowania.

http://www.otoli.pl/