Dieta wysokobiałkowa – co ją wyróżnia i kto powinien się na nią zdecydować?

0
152
Dieta wysokobiałkowa

Bycie na diecie czasami jest po prostu modne. Możemy chcieć przejść na dietę, ponieważ wydaje się nam, że taka tendencja jest w społeczeństwie. Przejście na dietę może być też powiązane z jakimś naszym celem sylwetkowym. Niezależnie od tego, jaka jest nasza motywacja do tego, aby na takiej diecie być, powinniśmy rozsądnie wybierać różnego rodzaju sposoby żywienia, gdyż bezpośrednio będzie to oddziaływać na stan naszego zdrowia.

Dieta to tak naprawdę nasz ogólny, całościowy sposób odżywiania się, czyli wszystko, co jemy w ciągu dnia. Każdy ma inną dietę i to, jak jemy również będzie dieta, nawet jeśli nie przestrzegamy zasad zdrowego żywienia i nie dbamy za bardzo o to, co jemy. Jedną z popularniejszych diet jest ta, która zakłada zwiększoną podaż białka. Czy niesie ona ze sobą korzyści i co warto na jej temat wiedzieć?

Białko jest budulcem wszystkich mięśni człowieka

Jest to bardzo ważna informacja. Faktycznie, białko jest jednym z trzech najważniejszych makroskładników. Jest budulcem naszych mięśni, dlatego też osoby, które chcą zwiększyć ilość masy mięśniowej, stawiają na suplementację białka. Niezależnie od tego, czy trenujemy, powinniśmy każdego dnia spożywać tego białka odpowiednią ilość, gdyż to właśnie dzięki podaży białka mięśnie mogą się odpowiednio rozwijać, a także ich siła jest większa.

W przypadku, kiedy dieta wysokobiałkowa jest połączona z odpowiednimi ćwiczeniami, to można znacząco zwiększyć masę mięśniową i będzie to zauważalne. Jednakże, ze względu na budowę naszego ciała, u mężczyzn budowanie masy mięśniowej będzie łatwiejsze i szybsze niż u kobiet. Można też się spotkać z opinią, że dieta wysokobiałkowa jest odpowiednia dla osób cierpiących na różnego rodzaju nowotwory. Ta dieta będzie też rekomendowana osobom, które właśnie są w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach. Odwiedzając sieć gabinetów Projekt Zdrowie, można zapoznać się z opisem wielu różnych rodzajów diet, także z dietą wysokobiałkową.

Odpowiednia równowaga różnego rodzaju składników pokarmowych

Ta równowaga jest oczywiście bardzo istotna w każdym aspekcie. Dlatego też w momencie, kiedy chcemy przejść na dietę wysokobiałkową, musimy postarać się o odpowiednie proporcje pozostałych makroskładników, czyli tłuszczów oraz węglowodanów. Zastanawiamy się więc, jakie produkty możemy dodać do naszego jadłospisu, aby rzeczywiście ta ilość białka była większa. Najprościej jest postawić na różnego rodzaju przetwory mleczne, czyli nabiał i jaja. Szczególnie że obecnie bardzo popularne są produkty proteinowe. Zazwyczaj wprost dodana jest informacja na etykiecie o tym, że dane produkty są wyrobami wysokobiałkowymi. Dzięki temu zjadając dany produkt, możemy dostarczyć organizmowi faktycznie większą ilość tego składnika.

Dietę wysokobiałkową warto wzbogacić o mięso, owoce morza oraz ryby. Możemy również pomyśleć o nasionach roślin strączkowych. Pamiętajmy mimo wszystko o tym, aby nadal była to zróżnicowana dieta tak, żeby nie zabrakło w niej na przykład warzyw czy owoców. Dzięki temu nie będzie ona powodowała u nas żadnych niedoborów. Za dietę wysokobiałkową uznaję się sytuację, gdzie spożywamy 40% białka dziennie w stosunku do pozostałych składników odżywczych.

Kiedy warto zwrócić się do dietetyka?

Zawsze jest taka możliwość, w szczególności będzie to jednak istotne w momencie, kiedy chcielibyśmy przeprowadzić jakieś rewolucyjne zmiany w naszej diecie, ale nie do końca wiemy, jak mamy się za to zabrać. Dietetyk może nie tylko obliczyć indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne i białkowe, ale też przygotować jadłospis dopasowany do trybu życia, preferencji smakowych oraz stanu zdrowia. Dzięki temu dieta wysokobiałkowa nie będzie chwilową modą, ale realnym narzędziem wspierającym zdrowie i cele sylwetkowe.