Nikka blended whisky – co warto wiedzieć na jej temat?

0
265
Nikka blended whisky – co warto wiedzieć na jej temat

Whisky jest obecnie produkowana na całym świecie. Dzięki temu gatunek ten jest niezwykle różnorodny. Alkohol ten produkowany jest nie tylko w Europie, ale także w Stanach Zjednoczonych czy Japonii. Co warto wiedzieć na temat tej ostatniej?

Jaka jest historia whisky?

Whisky to alkohol, który powstał na terenie Europy. Jeśli wierzyć podaniom, to za jego produkcję miał być odpowiedzialny sam św. Patryk. Pierwsza wersja tego trunku miała zostać wytworzona przez iryjskich mnichów w VII wieku. Aqua vitae, czyli woda życia, miała wówczas wydłużać ludzki żywot i łagodzić różnego rodzaju bóle i objawy chorób. Z czasem napój ten trafił do Szkocji, gdzie szybko zyskał popularność. Pierwsze zapiski o trunku z jęczmienia pochodzą natomiast z XVI wieku. Sama nazwa zaś ugruntowała się dwa wieki później. W czasach podbojów kolonialnych whisky rozpoczęło światową ekspansję, trafiając do Ameryki. Inne warunki naturalne sprawiły, że powstał zupełnie nowy rodzaj trunku. Jęczmień zastąpiono kukurydzą, co zupełnie zrewolucjonizowało produkcję whisky.

Nikka blended whisky – co ją wyróżnia?

Co ciekawe, w produkcję whisky zaangażowali się także Japończycy. Wszystko za sprawą Masataki Taketsuru, który w 1918 roku wyjechał do Szkocji, by poznać tajniki produkcji tak renomowanego trunku. Dwa lata później dołączył już do innego japońskiego producenta, by w 1934 roku otworzyć własną destylarnię. Tak powstała nikka blended whisky. Znajdziesz ją chociażby pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska. Nie dziwi więc fakt, że nikka blended whisky bardziej odzwierciedla szkocką odmianę trunku niż amerykańską. Produkcję tego alkoholu w Japonii wyróżnia to, że destylarnie nie wymieniają się whisky. Dzięki temu blend pochodzą z jednego koncernu. Nikka blended whisky może mieć różne wersje. Jedną z nich jest dwunastoletnia bursztynowa whisky. Jest ona pełna owocowych i korzennych aromatów. Tego rodzaje trunki są także dostępne w Polsce. Japońska whisky, mimo stosunkowo młodej historii produkcji, szybko zyskała uznanie koneserów na całym świecie.