Sałata Cezara

0
992

Sałata Cezara
Kiedy wchodzisz do kuchni Twój wzrok pada na lodówkę. Szczególnie latem nachodzą Ciebie myśli o sałatce, lekkiej, pożywnej i smacznej, która nie tuczy ale nasyca. Mam przepis specjalnie dla Ciebie, na pewno spodoba się Tobie sałata Cezara:
Składniki: sałata cezara; 5 kromek bułki; 10 dag parmezanu; 10 filecików anchois; ząbek czosnku; 0, 5 cytryny; łyżeczka musztardy diżońskiej; żółtko; oliwa; sól; pieprz.

Obierz czosnek, posiekaj go. Rozpuść szczyptę soli w soku z cytryny. Dodaj żółtko, czosnek, musztardę, 5 anchois i ¾ szklanki oliwy, dokładnie zmiksuj.
Na pewno nie możesz się już doczekać tego smaku, zapachu i dotyku. Niebawem zaczniesz jeść swoją ulubioną sałatę Cezara. Jeszcze tylko kilka czynności: Sałatę rzymską umyj, osusz, porwij. Parmezan potnij w wiórki – możesz do tego użyć obieraczki do warzyw. Pozostałe anchois pokrój w paski. Teraz czas na bułkę: potnij ją w kostki, wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż aż uzyska kolor złocisty, stanie się małymi grzankami.
To już prawie koniec. Pozostało parę kroków, naprawdę niewiele i będziesz mogła delektować się wyśmienitą sałatą Cezara: sałatę połącz z anchois i połową parmezanu. Następnie polej wszystko sosem i wymieszaj. Sałatę nakładaj do salaterek, na koniec posyp grzankami i resztą parmezanu.
Tak przygotowana sałata cezara będzie pyszna jak i pięknie będzie ozdabiać stół. Dobra zarówno na randkę, dla gości, czy na letni obiad.

http://www.sluchajcie.pl/