Charakterystyka oleju arganowego

0
3385

Zastosowanie oleju arganowego jest tak szerokie, że jego właściwości zostały docenione nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni. Czym zaskarbił sobie swoja uwagę? Olej arganowy znalazł uznanie przede wszystkim na swój smak i właściwości zdrowotne, a także pielęgnacyjne. Swoją wyjątkowość zawdzięcza nie tylko swoim właściwościom, ale także dostępnością. Olej arganowy otrzymuje się z drzewa arganowego, które rośnie jedynie na terenach południowo-zachodniego Maroka.

Także proces jego pozyskiwania jest długi i skomplikowany, ponieważ olej uzyskuje się poprzez pracę rąk. Wyróżniamy dwa oleje: kosmetyczny i spożywczy. Olej spożywczy jest produkowany z prażonych nasion drzewa arganowego, natomiast kosmetyczny tłoczony jest z nieprażonych nasion.

Olej arganowy spożywczy charakteryzuje się ciemnozłocistą barwą, a także rzadko spotykanym orzechowym smakiem i aromatem. Jeśli chodzi o olej arganowy kosmetyczny, jest on bardziej jaśniejszy i posiada kwaskowaty zapach. Na rynku możemy spotkać wiele podróbek oleju arganowego. Ich barwa i smak bardzo przypominają oryginalny olej, jednak są pozbawione drogocennych właściwości prawdziwego oleju arganowego.

PasazMamy