W naszej rodzimej kuchni bardzo poczesne miejsce zajmują wszelkiego rodzaju zupy – są one w naszej tradycji gotowania od wieków, jest to jeden ze znaków rozpoznawczych naszej kuchni. Najpopularniejszymi zupami w kuchni polskiej są krupnik, ogórkowa, pomidorowa czy rosół, łatwiej zresztą byłoby wymienić, z czego nie gotuje się w naszym kraju zup niż odwrotnie. Praktycznie w tej dziedzinie granica jest tylko nasza wyobraźnia, bo przecież za każdym razem ugotowana zupa może różnić się od wszystkich poprzednich, jakimś szczególnym dodatkiem, zastosowaniem nowej przyprawy lub też innym sposobem podania. Bardzo lubimy zupy jarzynowe, gdzie dodawane są – jako główny składnik – różnorodne warzywa, dostępne akurat w świeżej postaci, kiedy jest sezon na dane warzywa lub też z zastosowaniem warzyw mrożonych. W kwestiach zupy jesteśmy bardzo odmienni od wielu krajów zachodnich, gdzie owszem – jadane są zupy, jednak najczęściej są to gotowe już produkty, kupowane w kartonach, gdzie w domu wystarczy podgrzać zawartość takiego kartonu. Na pewno zupa przygotowana na świeżo, z równie świeżych produktów będzie miała nie tylko lepszy smak, ale i więcej wartości odżywczych dla organizmu.