Whisky – jak serwować ten kultowy trunek?

0
1067
Whisky

Whisky jest alkoholem mającym różne, wręcz sprzeczne konotacje. Niektórym kojarzy się z westernami i amerykańską kulturą popularną, innym – z anglosaską klasą i ekskluzywnymi klubami dla wyższych sfer. Najciekawsze jest to, że oba te skojarzenia są poprawne. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów whisky, różniących się smakiem, aromatem, mocą oraz… ceną. Tym, co je łączy jest fakt, że – jak każdy dobry alkohol – można je po prostu pić lub delektować się nimi, doceniając każdy łyk.

W czym pić whisky?

Często jest tak, że droższe i szlachetniejsze odmiany mają specyficzny, „cięższy” smak, wymagający pewnej wprawy. Dlatego przygodę z whisky najczęściej zaczyna się od bardziej popularnych odmian, które bardziej smakują osobom zaczynającym swoją przygodę z tym alkoholem. Są one zazwyczaj nieco słodsze i mają mniej złożony smak, a w przypadku szkockich odmian nuty dymu torfowego są mniej wyczuwalne.

Wygląd potraw ma ogromny wpływ na to, jak nam smakują. Nie inaczej jest z napojami, także alkoholowymi. Każdy alkohol wiąże się z pewną kulturą picia – dlatego wino pijemy z odpowiednich kieliszków, a piwo ze specjalnych szklanek lub kufli. Do whisky najbardziej polecane są niskie, masywne szklanki z grubego szkła – najczęściej mają szczególnie grube dno, zapewniające stabilność. Dziś to raczej tradycja, ale dawniej taki sposób serwowania miał znaczenie praktyczne – szklanki z whisky stawiano w różnych miejscach, także na niestabilnych podłożach, takich jak oparcia foteli. Dlatego w sklepach poświęconych whisky, takich jak https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky można dostać nie tylko najbardziej cenione odmiany tego trunku, ale także klasyczne szklanki – zwane old fashioned – nieodłącznie kojarzące się z tym alkoholem.

Jak podawać whisky – w drinkach czy sauté?

Tematem częstych dyskusji jest zagadnienie, czy whisky powinno się pić w czystej postaci, czy w drinkach. W znacznej mierze zależy to od jej jakości – koneserzy prawdopodobnie zareagowaliby oburzeniem na rozcieńczanie drogiej, kilkudziesięcioletniej whisky. Jeżeli jednak chodzi o tańsze odmiany, to można ich próbować w różnych wariantach – istnieje nawet kilka rodzajów drinków, także dedykowanych poszczególnym markom whisky.